Haptonomie Zwolle

 

Vaak krijg ik de vraag wat Haptonomie nu precies is. Deze vraag beantwoord ik meestal als volgt:

Haptonomie is een begeleidingsvorm waarmee je samen gaat onderzoeken hoe je lichaam en de daarbij behorende gevoelens werken. Maar wat maakt dat je nieuwsgierig bent naar Haptonomie??

Vooral de wedervraag maakt dat ik als Haptonoom duidelijker kan maken wat Haptonomie nu inhoud. Voornamelijk omdat er dan contact tussen personen ontstaat. Je kunt door het antwoord van de ander enigszins aanvoelen of het een oprechte vraag was, wat maakt dat de persoon deze vraag heeft gesteld, wat zijn of haar onderliggende gevoelens zijn om deze vraag te stellen enz.

Je krijgt binnen korte tijd erg veel informatie over de persoon waarmee je het contact hebt. Deze informatie is grotendeels non-verbaal. Juist met deze non-verbale informatie kun je erg veel. Kortom jouw lichaamstaal (en dat van anderen) laat heel veel zien over jou en de ander. Het herkennen van jouw eigen lichaamstaal, de lichaamstaal van anderen en de daarbij horende gevoelens is binnen Haptonomie erg belangrijk. Veel voorkomende lichamelijke klachten kunnen gekoppeld worden aan hoe jij beweegt en hoe jij in je vel zit. Vaak kunnen deze klachten opgelost worden door goed te (leren) luisteren naar jouw lichaam. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met EUS Haptotherapie, Training en Begeleiding te Zwolle.